Michel de Koning werd op 2 oktober 1943 geboren op Kuivezand, een buurtschap in de toenmalige gemeente Oud- en Nieuw Gastel. Oudenbosch lag dichterbij dan Gastel, dus ging hij daar (te voet) naar school. Na de lagere school bezocht hij de HBS van de broeders van Saint Louis in Oudenbosch. Hij behoorde daar in 1956 tot de eerste groep leerlingen (en heeft op die school dus altijd in de hoogste klas gezeten).

In 1961 slaagde hij voor zijn diploma HBS-A en ging hij Nederlands studeren aan de Katholieke Leergangen in Tilburg. Na drie jaar behaalde hij zijn eerste onderwijsbevoegdheid en begon hij met lesgeven aan het Sint-Odulphuslyceum in Tilburg. In 1970 trouwde hij met Naantje Jacobs uit Wouwse Plantage en verhuisde naar Hilvarenbeek. Na tien Tilburgse onderwijsjaren besloot hij naar West-Brabant terug te keren.

In 1974 werd hij benoemd aan het Norbertuscollege in Roosendaal en vestigde hij zich in Wouwse Plantage wonen. Daar werd hij in mei 1975 mede-oprichter van RTC Zomerlust. In zijn vrije tijd ging hij vaak naar het wielrennen kijken, hielp hij bij het organiseren van wielerwedstrijden en schreef hij boekrecensies voor het Brabants Nieuwsblad. Ook heeft hij tien jaar deel uit gemaakt van de Wouwse gemeenteraad en zetelde hij in besturen van diverse stichtingen.

In 1986 werd dochter Rose-Marie geboren.

In 2004 stopte hij met werken na 40 jaar trouwe dienst; daarvoor al had hij als bestuurslid afscheid genomen van een aantal verenigingen. Hij wilde het rustiger aan gaan doen en stoppen, voor er echt sleet op zijn werk kwam.

In 1995 verscheen van hem onder de schuilnaam Giel van Gastel een eerste boekje in Gastels dialect, dat helaas uitverkocht is. In 2003 en 2004 verschenen weer twee boekjes in dialect, die nog in de handel zijn .
In 2003 verscheen van Michel de Koning een boekje over 50 jaar Hel van De Pin.

Michel Is helaas in 2012 te vroeg overleden

Categorieën: Verhalen