Parallel met m’n fietskilometers heb ik het ook met het schrijven van de column even rustig aangedaan. Maar nu het weg-fietsseizoen weer nadert  begint m’n bloed weer sneller te stromen.

Dat is nu precies waar ik het deze keer over wil hebben: “het beter stromen van bloed” ????

“Wat nu weer?“ hoor ik de lezer al denken…. tijdens de winter heb ik toch de moeite genomen om enkele keren met de fiets naar m’n werk te rijden. Een probleem in de winter is dat het dan vrij koud kan zijn. Voor een aantal lichaamsdelen is dat geen enkel probleem: een lang koersbroek met windstopper-materiaal, goed ondergoed, ski-achtige pullies, strakke muts ook van windstopper-materiaal, etc.

Maar er blijven dan nog 2 (of eigenlijk 4) delen over die moeilijk te beschermen zijn:

de handen en de voeten….. Goed uitziende handschoenen, dure handschoenen, skihandschoenen, warm uitziende handschoenen. Al veel dingen geprobeerd maar het allerbeste bij mij is een paar heel dunne katoenen handschoentjes (die ze bij Fokker hadden en ook bij Philips) en daar overheen de simpele thinsulate handschoenen (goedkoop te verkrijgen op de Dinsdagse markt in Merksem). Het heeft eigenlijk geen zin om dure handschoenen te kopen heb ik ervaren. Enig probleem in dit geval is nat weer. Dan probeer ik gewoon niet te fietsen.

De voeten is weer een andere categorie. Je kunt geen 3 paar sokken aandoen omdat dan je schoenen niet meer passen. Overschoenen dan maar. Probleem hier is dat goede overschoenen vrij dun en kwetsbaar zijn ; als je daar 10 meter op loopt kun je nieuwe kopen. Die rubberachtige overschoenen zijn goed voor 15 minuten en dan krijg ik het er ook koud in . Vroeger deed ik er van die geitenwollen sokken overheen (zelf een snee maken voor een uitsparing bij de plaatjes), maar daar durf ik nu niet meer mee rond te fietsen. Ik wil niet voor een geitenwollensokken-type versleten worden.

Wetenschappelijk komt het er allemaal op neer dat er te weinig bloeddoorstroming is in de uiteinden van het lichaam. En de voeten zijn bij mij nogal een eind van het hart verwijderd. Daarbij heb ik nog eens grote voeten dus moet er relatief veel bloed naartoe gepompt worden. Om het kort samen te vatten “ik heb geen wetenschappelijke oplossing voor mijn probleem”. Ik heb wel gelezen dat je van te voren peper aan je voeten kunt doen of zoiets dergelijks, maar dat heb ik nog niet uitgeprobeerd.

Ook zit ik te denken aan een praktische oplossing in de vorm van een stuk textiel met windstopper-materiaal van voren aan m’n overschoen te bevestigen en hiertussen in een soort van isolatie te maken. Het is bekend dat je bij koude ervoor moet zorgen dat je de wind uitschakelt.

Maar deze uitvinding bewaar ik voor het volgend seizoen want de winter is bijna voorbij en dan gaat het bloed toch sneller stromen en komt het wetenschappelijk vanzelf in orde !?

Ik reken erop dat jullie allemaal weer goede voornemens hebben voor het nieuwe seizoen en dat we samen weer leuke en uitdagende kilometers gaan maken.

Groet,

Jan

Categorieën: Verhalen